Mjerenje vlage u zidovima

Mjerenje vlage u zidovima

Mjerenje vlage u zidovima

Zašto je mjerenje vlažnosti zidova i podova važno?

Mjerenje vlage u zidovima važan je proces kojim sprečavamo nastanak dugotrajne štete kako za prostore u kojima se nalazimo, tako i zdravlje.

Ako želite znati od kuda se vlaga pojavljuje u vašem prostoru možete pročitati članak o izvorima vlage u vašem stanu i kako je se riješiti.

Prije par godina bio sam pozvan na jedan objekt u Lovranu kako bi izmjerio vlagu u zidovima i podovima. Objekt je bio jedna zgrada s apartmanima koji su po investitoru bili već u zadnjim danima opremanja dok izvođač radova nije htio predati objekt u takvom stanju.

Mjerenje je pokazalo da su zidovi vlažniji nego što se to preporuča, te je bila preporuka da se krene u intenzivno isušivane sa što većim brojem isušivačima, ali na taj dio nije pristao investitor, a izvođač je na kraju se uspio ograditi od štete koja je nastala naknadno.

Nakon dva mjeseca investitor me ponovno nazvao, objekt je i u ljetnim mjesecima ostao vlažan, a sav namještaj bio je spreman za smetlište. Na kraju se objekt u 10 mjesecu isušio kako treba te se krenulo u sanaciju štete od vlage. Mi se uvijek trudimo učiniti našu uslugu što boljom kako bi korisnici na kraju se osjećali zadovoljni, a vjerujemo da gosti takvog objekta na kraju izađu nezadovoljni te se ne vraćaju i sljedeće godine.

Mjerenje vlage u zidovima – kako mjeriti?

Vlažnost betona možemo mjeriti s dvije vrste uređaja. Uređajima koji zove indikatorima mjerimo prvi dio vlažnosti te tražimo najvlažnija područja za mjerenje CM uređajem. Ako je objekt cijeli još dovoljno vlažan ili su dijelovi objekta još na oko vidljivi kao vlažni u drugi dio postupka uopće ne ulazimo.

CM uređaj ujedno je puno i precizniji uređaj od indikatora, a najviše se i razlikuje što da bi očitali vlažnost betona moramo uzeti i dio koji ispitujemo, te tako uzimamo dio površine koji mjerimo. Ne radi se o velikoj količini ali na podlozi radimo jednu malu rupu iz koje uzimamo uzorak a nakon što završimo taj dio se sanira.

Naravno mogu se naći određeni dijelovi koji su manje vlažni od drugih, ali smisao isušivanja vlage je da se isuši cijeli objekt a ne samo njegovi određeni dijelovi.

Mjerenje vlage u zidovima
CM uređaj

Pogledajte ponudu naših mjernih uređaja za najam, a ako želite možete pogledati kako to Bosch radi u svom videu na Youtubu.

U svojoj ponudi nemamo uslugu mjerenje vlage u zidovima, ali ako prilikom dostave imamo mogućnost za mjerenje vlage to ćemo rado i učiniti bez dodatne naplate.

Nadamo se da smo vam u ovom članku pomogli kako mjerenje vlage u zidovima može pomoći korisniku te pokazali proces koji stoji iza toga.

Često postavljana pitanja za mjerenje vlage u zidovima (F.A.Q.)

Kako mjerimo vlažnost betona u zidovima?

Mjerenje se vrši sa dvije vrste uređaja. Prvim mjerimo okvirne vrijednosti vlažnosti betona i njih nazivamo indikatorima, a kada nam se vrijednosti približe ciljanima onda završnu fazu mjerenja provodimo sa CM uređajem.

Koje su ciljane vrijednosti vlažnosti betona?

Vlažnost materijala uvijek želimo spustiti na najnižu moguću mjeru kako bi izbjegli da nam naknadno isparavanje vlage ne prouzroči dodatnu štetu. Neke od ciljanih vrijednosti su za parket 2% vlage u podlozi, za laminat 2,5% a za pločice 4%. Prije postavljanja bilo koje vrste podloge treba pogledati što proizvođač specificira za vlažnost podloge.

Može li vlaga u materijalu uzrokovati štetu?

Pretjerana količina vlage u bilo kojemu materijalu može prouzročiti štetu

Mjerenje vlage u zidovima – kako mjerimo vlažnost betona?

Mjerenje vlažnosti betona ili nekog drugog materijala vršimo uvijek na početku radova te na kraju. Naravno mjerimo i između ove dvije točke kako bi provjeravali napredak naših radova. Nije potrebno svaki dan mjeriti vlažnost, pogotovo ako se šteta od vlage još uvijek vidi okom.

Može li se iznajmiti mjerni uređaj?

U svojoj ponudi imamo i uređaje za mjerenje vlage. Prilikom najma uređaja proći ćemo i malu edukaciju kako bi vas osposobili za čitanje podataka s uređaja. U ponudi imamo samo indikatorne uređaje.

Koliko traje mjerenje uređajem?

Mjerenje obično traje od 10 minuta do 1sata. Ovisno o veličini prostora i samoj vlažnosti istoga.

Kolika je cijena mjerenje vlage u zidovima?

Ako smo u mogućnosti da prilikom dostave uređaja na objekt mjerimo vlagu onda ćemo to učiniti bez dodatne naplate. Mjerenje se vrši indikatorima.

author-avatar

About Vedran Linić

Stastveni zaljubljenik u građevinske strojeve i alate. Alate voli poznavati u dušu te osim što sve alate osobno mora prvi testirati, iste redovito i održava te popravlja po potrebi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)