Isušivanje

Isušivanje vlage – Zbog čega se javlja vlaga u prostoru

Isušivanje vlage

Vlaga u prostoru vam zadaje probleme? Prozori su vam često mokri, a kutevi prostora poprimili su crnu boju? Isušivanje vlage iz prostora može se riješiti ovaj problem

Koji su izvore vlage u mom stanu?

Nekoliko bi uzroka moglo biti od kuda je vlaga dospijeva u vaš stan. Ako krenemo od početka nekretnina u kojoj živite izgrađena je djelomično od vode. Ovisno o veličini nekretnine, stručnjaci predviđaju da se na izgradnju potroši od 15 000 – 30 000 litara vode, te velika većina te vode ispari iz prostora, ali dobar dio vlage ostaje u prostoru. Tijekom gradnje trebali bi se koristiti isušivači vlage jer zbog brzine gradnje danas prostor se ne stigne prirodnim putem isušiti od vlage.

Drugi uzrok vlage u stanu je najčešće čovjek i njegove navike. Tijekom dana često nemamo vremena nekoliko puta prostore u koje živimo prozračivati, a vodu u kućanstvu koristimo više manje u svim procesima normalnog života. Od kuhanja, tuširanja, pranja robe i održavanja samih prostora u kojim živimo te se tako podiže sama količina vlage u prostoru.

Treći uzrok vlage su vanjsku uvjeti. U Rijeci kiša pada češće nego u Londonu te u ovim uvjetima teško je prirodnim putem osušiti prostor u kojim živimo.

Četvrti uzrok su poplave, puknuće cijevi i druge nesreće.

Isušivanje vlage

Tri načina kako se riješiti vlage?

Vlage u stanu se možemo riješiti na tri načina. Prvi prirodni način je da tijekom ljetnih mjeseci otvorimo sve prozore između 9 i 17 sati te pustimo da toplina i strujanje zraka kroz prostor većinu vlage izvuče iz prostora. Naravno da ćemo tokom takvog procesa zagrijati i prostore te od ljetnih vrućina se nećemo moći skloniti u vlastite prostore.

Drugi način je da prostor zagrijavamo i onda kada zagrijemo prostor, otvorimo prostore kako bi vlažniji unutarnji zrak izašao a svježi suh zrak ušao u prostore. Radi se o dugotrajnom procesu te često vrlo ne ekonomičnom.

Treći način je korištenje odvlaživača za isušivanje vlage. Isušivači mogu raditi u svim vremenskim uvjetima tijekom 24 sata te su često najbrži i najekonomičniji način isušivanja vlage. Kako se koristi isušivač obradili smo u našem tekstu kako koristiti odvlaživač zraka.

Prilikom rada odvlaživača zraka dok ljudi žive u prostoru treba paziti na razinu vlage u zraku. Presuh zrak može dovesti do raznih bolesti i neželjenih pojava. O problemima suhog zraka možete pročitati više u članku o suhom zraku.

Isušivanje vlage – kupiti ili iznajmiti opremu?

U našim razgovorima s našim klijentima često dolazimo do toga pitanja. Kupnja ili najam opreme? Odgovor je često oboje.

Kada tek gradite kuću za isušivanje vlage bit će vam potrebni jači odvlaživači te više njih. Kupnja sve ove opreme i odvlaživača za isušivanje vlage bila bi neisplativa investicija te je u tom slučaju najbolje iznajmiti uređaje. Nakon što se kuća, stan, zgrada završi kupnjom odvlaživača osigurat ćete da imate savršenu mikroklimu u prostoru.

Najam isušivača

Ako želite više saznati o najmu uređaja od isušivanje vlage pogledajte našu stranicu o najmu odvlaživača osim odvlaživača u ponudi imamo i grijalice te mjernih uređaja za provjeru razinu vlage u prostoru.

Pitanja koja nam često postavljate (F.A.Q)

Kupnja ili najam odvlaživača?

Kada tek gradite kuću za isušivanje vlage bit će vam potrebni jači odvlaživači te više njih. Kupnja sve ove opreme i odvlaživača za isušivanje vlage bila bi neisplativa investicija te je u tom slučaju najbolje iznajmiti uređaje. Nakon što se kuća, stan, zgrada završi kupnjom odvlaživača osigurat ćete da imate savršenu mikroklimu u prostoru.

Isušivanje vlage – najbrži i najekonomičniji način?

Za isušivanje vlage najbrži i često najekonomičniji način je korištenje odvlaživača, grijalica i ventilatora. Kombinacijom uređaja postiže se najbolji efekt, te se brzina isušivanja vlage ubrzava.

Kako se riješiti vlage u stanu?

U stanu se možemo riješiti vlage redovitim prozračivanjem vlažnoga zraka, isušivačima te drugim metodama opisanim u članku.

author-avatar

About Vedran Linić

Stastveni zaljubljenik u građevinske strojeve i alate. Alate voli poznavati u dušu te osim što sve alate osobno mora prvi testirati, iste redovito i održava te popravlja po potrebi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)